rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia Następna

Wielkanocne dania Profi

07-04-2020Artykuły >

Podczas świątecznych przygotowań, oprócz wiosennych porządków, dekoracji domów i koszyczka, często nasze głowy zaprząta myśl: co podać na wielkanocne śniadanie? Czym zaskoczyć swoich gości? Wielkanocny stół powinien być kolorowy i bogaty w różnego rodzaju potrawy! Dania wielkanocne mają w naszym kraju piękną tradycję, dlatego warto je kultywować. Na naszym stole nie powinno zabraknąć więc klasycznych potraw mięsnych, jajecznych, a także słodkich ciast i deserów. Aromatyczny żurek, drożdżowa babka, faszerowane jaja i pyszne pasztety – co jeszcze podamy gościom?

Przygotowując wielkanocne koszyczki kierujemy się tradycją – wkładamy do nich chleb, sól, piękne pisanki, wędlinę, kawałek ciasta, a czasem również ser i słodkiego baranka lub puszystego kurczaka. Także podczas tworzenia menu, sięgnijmy więc po sprawdzone potrawy.

Na wielkanocnych stołach króluje oczywiście żurek z kawałkami kiełbasy, wzbogacony czosnkiem i cebulą. Jako ciekawostkę warto podać, że w dawnych czasach, żurek był ulubioną potrawą głównie ludzi mniej zamożnych, którzy przygotowywali go w bardziej postnej wersji, z dodatkiem pieczywa. Dzisiaj nie musimy już nastawiać przed Wielkanocą zakwasu, bo pyszny żurek zaserwuje nam Profi! Mamy pewność, że ta zupa zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Żurek możemy podać z dodatkiem jajka, ziemniakami lub w chlebie.
Na tradycyjnych stołach na pewno nie może zabraknąć pieczonej, białej kiełbasy, która w rodzimej kuchni gości już od XV wieku! Kiełbasa może być pieczona w cebuli i czosnku, smażona, gotowana, a nawet zapiekana w cieście. Najlepiej smakuje na ciepło, podawana z żurawiną i jabłkami lub w nieco pikantniejszej wersji – z chrzanem.

Symbolem Wielkanocy są także jajka, które podajemy według uznania – w formie pasty jajecznej, z majonezem i szczypiorkiem, faszerowane pieczarkami, wędzonym łososiem, pasztetem, warzywami – tutaj ogranicza nas tak naprawdę wyłącznie wyobraźnia! My podpowiadamy, że na pewno pysznie wyjdą jajka z Pasztetami Dworskimi Profi z dodatkiem dziczyzny lub z Pasztetami Premium ze śliwką, żurawiną i grzybami leśnymi. Mniam, palce lizać!

Wielkanocną ucztę miło będzie zakończyć jakimś słodkim wypiekiem. Tutaj prym wiedzie słynna para, czyli babka i mazurek. Przepisów na te ciasta jest tak wiele, że ciężko zdecydować się na ulubiony smak. Mazurki są najczęściej kajmakowe, orzechowe, makowe i marcepanowe. Z kolei babki – cytrynowe, piaskowe i coraz częściej – pomarańczowe oraz bakaliowe. Każde ciasto będzie prezentować się lepiej, jeśli oprószymy je cukrem pudrem lub polejemy czekoladą.

Wybór tradycyjnych, wielkanocnych dań jest tak duży, że każdy z gości na pewno znajdzie coś dla siebie, a pyszne dania będą wspaniałym dodatkiem do rodzinnych rozmów i ciepłej atmosfery. Profi życzy wszystkim wielu chwil w gronie najbliższych. Wesołych Świąt!

Zobacz także

Gulaszowa z warzywami i mięsem wieprzowym (450 g)

Idealna propozycja dla tych, którzy lubią, kiedy zupa jest równie pożywna, jak drugie danie. Przygotowana została w oparciu o kawałki mięsa wieprzowego i warzywa. Przyprawiona pieprzem i tymiankiem jest idealnie ...

Barszcz czerwony (450 g)

Receptura barszczu czerwonego Profi jest starannie dopracowana i to jej zawdzięcza on swój niepowtarzalny, wyrazisty smak. Tak dobrze skomponowany, że nie trzeba go doprawiać. Wystarczy podgrzać i cieszyć się właściwościami ...