rozmaryn
pieprz
bazylia
Następna

Ciekawe pomysły na drugie śniadanie

shutterstock_623487920

Drugie śniadanie to posiłek, z którym często mamy problem, ponieważ brakuje pomysłów, z jakich produktów można go przygotować. Przekąska przed obiadem stanowi istotny element naszej codziennej diety, dlatego bardzo ważne jest, co zabieramy do pracy i pakujemy dzieciom do szkoły. Drugie śniadanie powinno być przede wszystkim zdrowe i pożywne. Jeśli nie masz pomysłu na smaczne posiłki, poniżej podpowiadamy kilka sprawdzonych zestawów.

Drugie śniadanie do pracy

shutterstock_450859129

Warto wiedzieć, że drugie śniadanie ma dostarczyć naszemu organizmowi około 10 procent całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. To całkiem sporo, biorąc pod uwagę, jak niewielką przekąskę zazwyczaj jadamy. W pracy często nie mamy czasu na spokojne zjedzenie pożywnego posiłku, więc pojawiający się głód zaspokajamy drożdżówką lub batonem z automatu. A przecież zdrowe drugie śniadanie zapewnia nam energię niezbędną do pracy! Może skusimy się więc na pyszne i sycące dania oraz zupy chłodzone? Pełną aromatu pieczarkową z dodatkiem warzyw i makaronu, a może delikatną pomidorową z ryżem lub nutką lubczyku? Zapału do działania dodadzą też na pewno pulpeciki w sobie pomirodowym, a bolognese z makaronem tagliatelle będzie doskonałą propozycją dania dla wielbicieli kuchni włoskiej,

Warto dodać, że zupy i dania Profi poddawane są pasteryzacji oraz chłodzeniu, co przekłada się na trwałość posiłków, bez utraty cennego smaku. Co najważniejsze – wszystkie zupy i dania są gotowe do spożycia i można je szybko podgrzać w mikrofalówce.

Drugie śniadanie do szkoły

shutterstock_604666400

Pyszne śniadanie doda Twojemu dziecku sił i energii do pełnego wrażeń dnia w szkole. Tutaj proponujemy kanapki w roli głównej! Są szybkie w przygotowaniu, łatwe do zapakowania i z powodzeniem można je zjeść podczas przerwy. Dobrym pomysłem jest zrobienie kanapek z chleba razowego lub żytniego i posmarowanie ich ulubionym pasztetem dziecka. Pasztet z pomidorem, papryką, pieczarkami, a może pasztety z królikiem? Wybór tych produktów jest tak duży, że z pewnością nawet największy niejadek znajdzie swój smak. Do plecaka swojej pociechy warto zapakować też wodę i deser w postaci suszonych owoców lub orzechów.

Drugie śniadanie na świeżym powietrzu

shutterstock_615502151

Na posiłek pod chmurką szczególnie polecamy kanapki z pasztetami Premium, które są połączeniem starannie wybranego mięsa ze szlachetnymi, polskimi dodatkami. Na leśnej polanie być może najlepiej zasmakuje wariant z dodatkiem leśnych grzybów, a w przydomowym ogródku – pasztet ze śliwką lub żurawiną? Na dłuższych wyprawach świetnie sprawdzą się również kanapki z konserwą, która może być też składnikiem ciepłych posiłków, np. dań z makaronem. Z kolei na biwak dobrze zabrać ze sobą zupy w poręcznych torebkach, idealne do podgrzania w garnku na kuchence turystycznej.

Drugie śniadanie to posiłek zapewniający cenną dawkę energii, dobre samopoczucie i siłę do bycia aktywnym. Zjedzenie pożywnej przekąski powinno być stałym elementem dnia. Dlatego, warto poświęcić kilka minut na zorganizowanie pożywnego drugiego śniadania, aby przygotować coś, co zasmakuje Tobie i Twoim bliskim, a nie będzie stanowiło wyłącznie szybkiej przekąski, zaspokajającej głód na chwilę.

Zobacz także

15 trików każdego mistrza kuchni

  15 trików, które przydadzą się każdemu mistrzowi kuchni Przypalona zupa, bakalie na samym dnie ciasta, czerstwy chleb? Na szczęście, na wszystko jest sposób! Podpowiadamy, jak poradzić sobie z kuchennymi problemami. Dzięki ...

Smaki dzieciństwa

Powrót do smaków dzieciństwa Dla wielu z nas dzieciństwo kojarzy się ze wspólnymi wypiekami z mamą, wieczorami spędzanymi w babcinej kuchni, długimi spacerami z dziadkiem... Te historie wywołują na twarzy szeroki ...