rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia

Co jest naprawdę bezglutenowe?

18-07-2019Filmy >

Dietę bezglutenową stosują obecnie nie tylko osoby chore na celiakię i mające alergię na pszenicę, ale jest ona również jedną z popularniejszych diet eliminacyjnych. A ponieważ mody mają to do siebie, że nakręcają wielką machinę marketingową – coraz częściej spotykamy na opakowaniach produktów hasło „gluten free”! Czy to wystarczy, by mieć pewność, z jakim produktem mamy do czynienia? Dla osób, które stosują dietę bezglutenową z powodów zdrowotnych, bardzo ważne jest mieć tę pewność. Gwarancję, że produkt jest wolny od glutenu nie tylko patrząc po składzie, ale również czy jest on przygotowywany według odpowiednich norm i zasad, które wykluczają kontakt z tym białkiem roślinnym podczas produkcji. Nawet bowiem, gdy kupimy chleb nie zawierający pszenicy to jeśli był on produkowany w miejscu i formach stosowanych do innych rodzajów pieczywa – już tej pewności nie mamy. Według norm europejskich za produkt „gluten free” uznaje się ten, w którym stwierdzono nie więcej niż 20 jednostek glutenu na milion. W Polsce dla produktów bezglutenowych stosowany jest Europejski System Licencyjny ESL, którego graficznym symbolem jest ikonka przekreślonego kłosa. Przyznawana jest ona przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Zobowiązuje ona producenta nie tylko do stosowania norm w zakresie bezpiecznego procesu produkcji, ale również do cyklicznych kontroli potwierdzających stosowane normy. Z myślą o osobach będących na diecie bezglutenowej, stworzyliśmy zakładkę z naszymi produktami wolnymi od glutenu. Są tam dania obiadowe, pyszne pasztety i smalce oraz konserwy: link do Bezglutenowe