rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia Następna

Hiszpańska zupa czosnkowa

14-05-2018Przepisy >

Wystarczy kilka prostych, tanich składników, żeby wyczarować miseczkę zdrowej, aromatycznej zupy, która nie tylko nasyci, ale wzmocni odporność. Hiszpańska zupa czosnkowa jest lekko ostra, lekko słodka w smaku, idealnie wyważona.

Hiszpańska zupa czosnkowa

Czas przygotowania: 15 min. Liczba porcji: 4 porcje Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 szklanek gorącej wody
  • Sól do smaku
  • 6 kromek świeżej bagietki
  • 4 jajka
  • 4 plastry żółtego sera

Jak zrobić hiszpańską zupę czosnkową

Przed gotowaniem zupy oddzielamy ząbki czosnku i obieramy.
  1. Oliwę rozgrzewamy w średniej wielkości garnku na małym ogniu.
  2. Wrzucamy czosnek, przysmażamy przez 1-2 minuty.
  3. Dodajemy gorącą wodę, mieszamy.
  4. Zupę doprawiamy do smaku solą.
  5. Dodajemy kromki bagietki, bardzo dokładnie mieszamy, starając się „rozbić” chleb i czosnek.
  6. Zupę przelewamy do 4 miseczek. Do każdej natychmiast wbijamy surowe jajko, na szczycie kładziemy plasterek sera i natychmiast podajemy.
Zupę możemy podawać ze świeżym pieczywem. https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc  

Zobacz także

Zupa orzechowa z wiśniami

14-05-2018Przepisy >

Orzechy w połączeniu z wiśniami i pieprzem cayenne? Czemu nie! Warto spróbować. Orzechowa urzeka słodko – ostrym smakiem. Zupa orzechowa z wiśniami Czas przygotowania: ok. 45 min. Liczba porcji: 4-5 porcje Typ posiłku: obiad Składniki: ...

Turecka zupa jogurtowa

14-05-2018Przepisy >

Jej pełna nazwa to Naneli Yogurt Corbasi. Przepis na zupę pochodzi z Turcji. Ciepły klimat tego kraju sprawia, że mieszkańcy Turcji często szukają przepisów na lekkie, ale sycące dania. Jogurtowa ...