rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia Następna

Jak zdrowo gotować dzieciom, gdy brakuje nam czasu?

18-07-2019Artykuły >

W całym tym zabieganiu, jakie mamy na co dzień, chcemy – mimo nadmiaru obowiązków – karmić nasze dzieci, tym, co najlepsze. O ile ze śniadaniami i kolacjami jeszcze sobie jakoś radzimy to z obiadami bywa różnie. Zwłaszcza, jeśli pracujemy do późna. Jak można sobie pomóc? A choćby wracając do starej dobrej metody pasteryzowania obiadów w słoikach, słowem - przygotowywania ich na zapas! Warto tym bardziej, że w wyniku pasteryzacji potrawy tracą niewiele ze swoich wartości. Jak to zrobić? Pasteryzację można wykonać „na mokro”, z zastosowaniem garnka z gorącą wodą, albo „na sucho”, czyli w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 110 stopni C. Co możemy pasteryzować? Mięso, warzywa, owoce, a nawet produkty płynne, jak mleko. Najpopularniejszą formą pasteryzacji jest wekowanie, czyli wkładanie ugotowanych porcji do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Warto przy tym zadbać, by brzeg słoika i nakrętka były czyste i suche. Słoiki wkładamy następnie do garnka z gorącą wodą, której poziom nie powinien sięgać wyżej niż do ok. 3 cm od nakrętek. Najlepiej, jeśli nie będą się one stykały ze sobą, ponieważ mogą popękać. Słoiki gotujemy od 20 do 40 minut w zależności od wielkości słoika. Tym sposobem przy jednokrotnym wysiłku, możemy sobie przygotować obiady na wiele dni! Zachęcamy Was przy tym gorąco do skosztowania naszych pasteryzowanych zup i dań, wśród których są propozycje przygotowane specjalnie z myślą o najmłodszych ?. Link do Dania gotowe