Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy
Ta kremowa, sycąca (chociaż wciąż delikatna) zupa pochodzi z krajów arabskich. Znajdziemy ją na stołach w Syrii, Libanie czy Arabii Saudyjskiej.
Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy
Czas przygotowania: ok. 2 godz. 45 min. Liczba porcji: 4 porcje Typ posiłku: obiadSkładniki:
- 4 szklanki wody
- ? kg jagnięciny z kośćmi
- 1 drobno posiekana cebula
- ? szklanki czerwonej soczewicy
- Sól do smaku
- Czarny pieprz do smaku
Jak zrobić Shorabit Addas
Przed gotowaniem zupy dokładnie płuczemy soczewicę w zimnej wodzie.- Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka i stawiamy na średnim ogniu.
- Kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do małego i przykrywamy garnek. Zupę gotujemy przez kolejne 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy zupę, inaczej soczewica może przylec do dna garnka.
- Po upływie czasu wyjmujemy z zupy jagnięcinę i tniemy na małe kawałeczki. Kości wyrzucamy.
- Mięso wrzucamy z powrotem do zupy.
- Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem przelewamy do miseczek.