rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia Następna

Smaki dzieciństwa

Powrót do smaków dzieciństwa

Dla wielu z nas dzieciństwo kojarzy się ze wspólnymi wypiekami z mamą, wieczorami spędzanymi w babcinej kuchni, długimi spacerami z dziadkiem... Te historie wywołują na twarzy szeroki uśmiech i przywołują wspomnienia. Zarówno bliskich osób, jak i zapachów oraz smaków z nimi związanych. Jesienne wieczory to idealna pora, żeby powrócić pamięcią do ciepła domowego ogniska. Sentymentalną podróż po smakach młodzieńczych lat rozpocznijmy od śniadań, jakie jadało się podczas wizyt u dziadków. Jajecznica na maśle z jaj prosto od zaprzyjaźnionych kur, posypana świeżym szczypiorkiem z ogródka. Smażony chleb, wcześniej zanurzony w mleku i obtoczony w jajku. Kluski leniwe polane swojską śmietaną. A na dokładkę kanapka z dżemem z dziadkowej jabłoni. W porze obiadowej na stole królowały sycące zupy. Latem chłodnik wiśniowy, wiosną krem z nowalijek. Jesienią, podczas długich spacerów z dziadkiem, zbierało się całe kosze grzybów. Babcia potrafiła wyczarować z nich prawdziwe pyszności. Zima to czas świąt i związanych z nimi smaków. Czerwony barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, słodka kutia z orzechami i rodzynkami, ryba po grecku... Zapach tych potraw unosił się w całym domu i witał wszystkich gości już od progu. Mama robiła najlepsze na świecie puszyste racuchy z owocami, posypane cukrem pudrem. Jej domowe ptysie, tęczowe lodowce i wuzetki mogłyby spokojnie wygrać w konkursie na najpyszniejsze wypieki świata. Podczas niedzielnych obiadów, kiedy cała rodzina zasiadała wspólnie do stołu, mama podawała gołąbki polane aromatycznym sosem pomidorowym, leczo z kiełbasą i pulpety w sosie pieczarkowym – idealne na większy głód! Obowiązkowym punktem każdego przyjęcia urodzinowego była galaretka z owocami. Im więcej kolorów znajdowało się w pucharkach, tym lepiej! Gdy spieszyliśmy się na dwór, każda chwila była na wagę złota. Łapaliśmy więc „w locie” kanapki z pasztetem i konserwą serwowane nam przez mamę. Później mogliśmy dzielić się nimi z kolegami i grać mecze „o wszystko”. A czasem babcine ciasteczka z migdałami i czekoladą pomagały zawierać nowe znajomości i poznawać przyjaciółki „na całe życie”. Do ulubionych słodkości należały także szyszki z preparowanego ryżu i masy krówkowej, rurki z bitą śmietaną i bloki czekoladowe. Dziś, mimo że wszelkie słodycze mamy na wyciągnięcie ręki, wiele osób wciąż przygotowuje wspomniane przysmaki w oparciu o domowe receptury. Pielęgnowanie pamięci o tradycyjnych, polskich potrawach może stać się wspaniałym, rodzinnym zwyczajem. Pokażmy naszym bliskim, jak wielką radość dają wspólne posiłki. Zadbajmy o to, żeby nasze dzieci zapamiętały pyszne smaki i mogły przekazać je następnym pokoleniom.   My, jako Profi, mamy ponad dwudziestoletnie doświadczenie w produkcji gotowej i smacznej żywności. Do naszych produktów wybieramy wyłącznie składniki najwyższej jakości, a podczas przygotowywania potraw korzystamy z tradycyjnych receptur. Pracujemy z ludźmi, którzy wkładają całe serce w to, co robią. Dzięki temu każde nasze danie smakuje jak u mamy!  

Zobacz także

Sylwestrowe przekąski

Sylwestrowe przekąski Sylwester to doskonała okazja, żeby zaskoczyć swoich gości podczas domówki i zaserwować im wyjątkowo oryginalne przysmaki. Wtedy na pewno wszyscy powitają Nowy Rok w prawdziwie szampańskim nastroju! Dzięki ...

15 trików każdego mistrza kuchni

  15 trików, które przydadzą się każdemu mistrzowi kuchni Przypalona zupa, bakalie na samym dnie ciasta, czerstwy chleb? Na szczęście, na wszystko jest sposób! Podpowiadamy, jak poradzić sobie z kuchennymi problemami. Dzięki ...