rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia Następna

Turecka zupa jogurtowa

17-05-2018Przepisy >

Jej pełna nazwa to Naneli Yogurt Corbasi. Przepis na zupę pochodzi z Turcji. Ciepły klimat tego kraju sprawia, że mieszkańcy Turcji często szukają przepisów na lekkie, ale sycące dania. Jogurtowa spełnia te wymogi idealnie.

Turecka zupa jogurtowa

Czas przygotowania: 15 min. Liczba porcji: 6-8 porcji Typ posiłku: lunch

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ? szklanki ryżu
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ? szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki suszonej mięty
  • ? łyżeczki pieprzu cayenne

Jak zrobić turecka zupę jogurtową

Przed gotowaniem zupy kruszymy w palcach miętę i oddzielamy żółtka od białek.
  1. Do dużego garnka wlewamy bulion i stawiamy na średnim ogniu.
  2. Kiedy bulion zacznie wrzeć dodajemy ryż. Zmniejszamy ogień do małego, ryż gotujemy kolejne 30 minut.
  3. W tym samym czasie w dużej misce ubijamy żółtka z jogurtem i mąką.
  4. Dodajemy wodę, cały czas mieszamy. Kiedy wszystkie składniki osiągną jednolitą masę, całość wlewamy stopniowo do gotującego się ryżu.
  5. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w małym garnuszku. Dodajemy miętę i pieprz cayenne, mieszamy. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki garnek zdejmujemy z ognia a zawartość wlewamy do gotującej się zupy.
  6. Naneli Yogurt Corbasi podajemy natychmiast po ugotowaniu.
Zupa doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc

Zobacz także

Zupa orzechowa z wiśniami

17-05-2018Przepisy >

Orzechy w połączeniu z wiśniami i pieprzem cayenne? Czemu nie! Warto spróbować. Orzechowa urzeka słodko – ostrym smakiem. Zupa orzechowa z wiśniami Czas przygotowania: ok. 45 min. Liczba porcji: 4-5 porcje Typ posiłku: obiad Składniki: ...

Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy

17-05-2018Przepisy >

Ta kremowa, sycąca (chociaż wciąż delikatna) zupa pochodzi z krajów arabskich. Znajdziemy ją na stołach w Syrii, Libanie czy Arabii Saudyjskiej. Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy Czas przygotowania: ok. ...