rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia Następna

Zupa orzechowa z wiśniami

25-05-2018Przepisy >

Orzechy w połączeniu z wiśniami i pieprzem cayenne? Czemu nie! Warto spróbować. Orzechowa urzeka słodko – ostrym smakiem.

Zupa orzechowa z wiśniami

Czas przygotowania: ok. 45 min. Liczba porcji: 4-5 porcje Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sól do smaku
  • Pieprz cayenne do smaku
  • 5 szklanek bulionu wołowego lub drobiowego
  • ? szklanki orzechów włoskich
  • 1 listek laurowy
  • ? szklanki śmietany 22 proc.
  • ? łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • ? szklanki wiśni

Jak gotujemy zupę orzechową z wiśniami

Przed gotowaniem zupy myjemy wiśnie i oczyszczamy z pestek. Orzechy drobno siekamy.
  1. Masło rozpuszczamy na średnim ogniu w dużym garnku.
  2. Dodajemy mąkę, ? łyżeczki soli i ? łyżeczki pieprzu cayenne, mieszamy szybko aż wytworzy się zasmażka.
  3. Wlewamy bulion, mieszamy aż całość lekko się zagęści.
  4. Dodajemy orzechy i listek laurowy, częściowo przykrywamy garnek. Zupę gotujemy przez kolejne 15 minut.
  5. Dodajemy śmietanę i tymianek, gotujemy przez kolejne 2 minuty.
  6. Wyjmujemy listek laurowy, dodajemy wiśnie. Zupę podgrzewamy przez 1-2 minuty, potem natychmiast podajemy.
Zupę podajemy na ciepło. Świetnie smakuje z ciepłymi krutonami. https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc  

Zobacz także

Turecka zupa jogurtowa

25-05-2018Przepisy >

Jej pełna nazwa to Naneli Yogurt Corbasi. Przepis na zupę pochodzi z Turcji. Ciepły klimat tego kraju sprawia, że mieszkańcy Turcji często szukają przepisów na lekkie, ale sycące dania. Jogurtowa ...

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z grzybami oraz kapustą

25-05-2018Przepisy >

Składniki:•    1 litr Barszczu czerwonego Profi w kartonieFarsz:•    60 g suszonych grzybów•    200 g kiszonej kapusty•    1 cebula•    1 łyżka masła•    sól i pieprzCiasto:•    300 g mąki pszennej•    120 ml ...