Zupa orzechowa z wiśniami
Orzechy w połączeniu z wiśniami i pieprzem cayenne? Czemu nie! Warto spróbować. Orzechowa urzeka słodko – ostrym smakiem.
Zupa orzechowa z wiśniami
Czas przygotowania: ok. 45 min. Liczba porcji: 4-5 porcje Typ posiłku: obiadSkładniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- Sól do smaku
- Pieprz cayenne do smaku
- 5 szklanek bulionu wołowego lub drobiowego
- ? szklanki orzechów włoskich
- 1 listek laurowy
- ? szklanki śmietany 22 proc.
- ? łyżeczki drobno posiekanego tymianku
- ? szklanki wiśni
Jak gotujemy zupę orzechową z wiśniami
Przed gotowaniem zupy myjemy wiśnie i oczyszczamy z pestek. Orzechy drobno siekamy.- Masło rozpuszczamy na średnim ogniu w dużym garnku.
- Dodajemy mąkę, ? łyżeczki soli i ? łyżeczki pieprzu cayenne, mieszamy szybko aż wytworzy się zasmażka.
- Wlewamy bulion, mieszamy aż całość lekko się zagęści.
- Dodajemy orzechy i listek laurowy, częściowo przykrywamy garnek. Zupę gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Dodajemy śmietanę i tymianek, gotujemy przez kolejne 2 minuty.
- Wyjmujemy listek laurowy, dodajemy wiśnie. Zupę podgrzewamy przez 1-2 minuty, potem natychmiast podajemy.